Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha hızlı yayılan suşunun "ciddi hastalık veya ölüme" neden olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını bildirdi. Ghebreyesus, video konferans yöntemiyle İsviçre'nin Cenevre kentindeki DSÖ genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında, "Son birkaç gündür İngiltere ve Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki koronavirüs türleriyle ilgili haberler geliyor. Virüsler zamanla mutasyona uğruyor. Bu doğal ve beklenen bir durumdur. " Ghebreyesus, İngiltere'nin bu türün daha kolay bulaştığını bildirdi, "Ancak şu ana kadar ciddi hastalığa veya ölüme neden olma olasılığının yüksek olduğuna dair hiçbir kanıt yok." Ghebreyesus, bilim insanlarının "genetik değişikliklerin virüsün davranışını nasıl etkilediğini" anlamak için çalıştıklarını belirtti. "Sonuç olarak, tüm SARS-COV-2 virüslerinin bulaşıcılığını olabildiğince çabuk bastırmamız gerekiyor." Virüsün daha fazla yayılmasının yeni mutasyonlara izin vereceğinin altını çizen Ghebreyesus, "Bu zamanda virüsün yayılmasını sınırlamak için gerekli önlemleri almanın hükümetler ve insanlar için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak isterim" dedi. DSÖ Acil Durum Programı Direktörü Mike Ryan, İngiltere'de yüzde 70 daha hızlı yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) konusunda endişelenecek bir şey olmadığını, bunun virüs evriminin normal bir parçası olduğunu söyledi.
DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki genel merkezinden video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında Ryan ve DSÖ uzmanları gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ryan, son birkaç ayda yeni tip koronavirüs türlerinin ortaya çıktığı bilgisini paylaşarak, "Bazıları başarılı oldu, diğerleri kendilerini Kovid-19'un itici gücünün bir parçası olarak kuramadılar." Ryan, kendilerini ve başkalarını Kovid-19'dan nasıl koruyacağını artık biliyor, "Aynı kurallar virüsün kendisi ve türleri için de geçerli. Bilmediğimiz şeyler yerine ne yapabileceğimize ve ne bildiğimize odaklanmalıyız. DSÖ'nün Kovid-19 ile mücadelesinin lideri Maria Van Kerkhove, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüsün İngiltere'deki ile aynı olmadığının altını çizdi.
Epidemiyolog "Bu yüzden kafa karıştırıcı geliyor çünkü aynı virüsler, ama aslında farklı türler" diyor Kerkove. Dedi.
DSÖ bilimsel heyetinden baş uzman. Soumya Swaminathan ise "yeni tip koronavirüste bir dizi değişiklik ve mutasyon" görseler de hiçbirinin hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar ve devam eden aşı çalışmaları üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını belirtti. .