RNA virüslerinin sürekli olarak mutasyona uğradığını belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Çok sayıda mutasyon var. Bu mutasyonlar arasında virüse avantaj sağlayanlar seçiliyor ve daha baskın hale geliyor. Bu varyantlar gelecek gibi görünüyor. Artık İngiltere'de daha çok konuşulan varyant, Güney Afrika ve Brezilya varyantlarından geliyor. Bu varyantlarla ilgili endişeye neden olan konu, virüsün daha hızlı bulaşma özelliği kazanmasıdır. "Kısmet'in raporuna göre Sabah'tan Zeynep Akbaş, mutasyona uğramış koronavirüs daha fazla kişiye ulaşırsa daha çok kişi ölebilir. Tevfik Özlü, "N501Y mutasyonu, hücreye daha kolay girdiği ve daha kolay bulaştığı için bu bölgede daha fazla virüsün daha hızlı yayılmasına neden oluyor. Ne kadar çok kişi hastalanırsa, hastalananlarda o kadar çok kişi ölür. daha fazla hasta, daha fazla ölüm. gelir. Bu korkutucu "dedi. mutasyona uğramış
Türkiye'de virüse yakalananlar arasında olumlu vakalar Prof. Dr. Özlü'ye işaret ederek, açıklamaları şöyle devam etti:
"Şu anda dünyanın birçok ülkesinde bu varyanta giderek artan yoğunluk endişesi var. Bunu destekleyen kanıtlar da var. Birçok ülke bu varyantı takip etmeye başladı. Olumlu Türkiye'de genetik analiz ve varyant yapma vakaları olumlu. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, varyant virüsün pozitif olduğu vaka sayısının arttığını biliyoruz.Süreci izlemek gerekiyor.Açık ve kesin konuşmak zor ama mutasyon salgına neden olabilir tekrar hızlanmak ve kontrolü zorlaştırmak … Önlemlere uyarsak, maskelerimizi doğru takarsak, mesafemize dikkat edersek ve sosyal izolasyonumuzu uygularsak, kendimizi virüsten koruyup yayılmasını önleyeceğiz. Mutasyona uğramış virüse karşı maske ve mesafe gibi önlemlerin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Toplumdaki herkesin önlemlere uyması önemlidir. Bazı parçaların uyumlu olup olmadığını kontrol etmek zordur. Bu önlemleri zaten bir yıldır biliyoruz, ancak şimdi daha önemli hale gelebilir. Mutasyon nedeniyle virüsün bulaşması daha kolay olduğu için önlemlere her zamankinden daha fazla uyum sağlamamız gerekecek. Maskeyi gerektiği gibi takın. Giydiğiniz maskenin koruyucu olması için standartlara uygun olması gerekir. Üç katmanlı filtre maskeleri virüse karşı yüksek korumaya sahiptir. Maske takmanın yanı sıra prosedüre göre maske takmanın da önemli olduğunu vurguladı. Dr. Tevfik Özlü dikkat çekici uyarılarda bulundu:"Maske yüze sıkıca oturmalı. Ağzı ve burnu kapatmalı. Maske kullanmam beni korumaya yetmiyor. Çevrede bulunan diğer insanlar da maskelerini takmalı. korumanın sağlanabilmesi için usulüne uygun. Maskenin dışında bir diğer önemli konu da mesafedir.Başka insanlardan 1.5-2 metre mesafemizi korumamız gerekiyor.Kapalı alanlar, havalandırması yetersiz yerler, kalabalık alanlar her zaman riskli ama şimdi Daha kolay bulaşan bir virüs olduğu için risk artmış gibi görünmektedir.Kontaminasyonu azaltmak için diğer insanların kalabalık olduğu, kapalı olduğu ve iyi havalandırılmadığı yerlere mümkün olduğunca girip çıkmamak gerekir. iş var, hemen girip çıkmalıyız. Maskeyle girip çıkmak ve mesafeyi korumak gerekiyor. Karşılıklı açılma ve havalandırmaya dikkat etmek gerekiyor. "
Varyant virüs aşısı veya hastalığın neden olduğu antikorlara karşı etkisinin azaldığını belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Güney Afrika varyantı için E484K mutasyonu dediğimiz bir mutasyon ön plana çıkıyor. Buradaki özellik daha çok Virüs nörotransmiter antikorlarından etkilenmez.Artık göreceli bir etki vardır.Varyant virüsün mevcut aşıların oluşturduğu bağışıklıkta etkilendiği bilgisi vardır.Aşılama ile antikorlar oluşacak olsa da varyant virüs tarafından zayıflatılır. Hastalıkla ortaya çıksa bile bizi koruyacak nörotransmiter antikorlar. "Varyant virüs antikordan daha az etkileniyor. Dr. Özlü sözlerine şöyle devam etti:
" Bazı araştırmalara göre bir sevgi içinde ortaya çıktı. Hala etkileniyor ama endişe verici bir durum. Bu durum devam edecek mi? Yeni mutasyonlar olacak mı? Bir süre sonra bu virüs, bağışıklıktan etkilenmeyecek bir duruma dönüşür. Bu tür konularda endişelerimiz var ama henüz bu yönde bir bilgimiz yok. Dikkatli olmalıyız. Önemli olan önlemlerdir. Mutasyona uğrarsa, bu virüse kol kanatları takmayacaktır. Virüs tek başına bize bulaşmayacaktır. Virüs bize başka bir kişiyi bulaştıracak. önleyebiliriz. "
Prof.Dr.Tevfik Özlü, mutasyona uğramış virüsü durdurmak için alınacak önlemleri şöyle sıraladı;
Maskeyi usulüne uygun takın. Kullandığınız maske üç kat ve filtreli olmalıdır.
Sosyal ortamda dolaşmayın Maskesiz alanlar.
Sadece maske takmadığınızdan, çevrenizdeki insanların da maske taktığından emin olun.
Herkesle her zaman, her yerde mesafeyi koruyun. Diğerlerinden iki metre uzaklığa dikkat edin. Kişiler
Kapalı ve iyi havalandırılmayan ortamlara girmeyin.
Parti ve bayramlarda yemek yeme ve içme sırasında maske çıkarıldığı için mesafe korunmadığı için bulaşma olabilir. Bu ortamlardan bir süre uzak durun.