Varank, soruşturmanın ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Şubat'ta Türkiye ve dünyada Milli Uzay Programı'nı ilan ettiğini hatırlattı
Ulusal Uzay Programı ile Türkiye uzay liginin ulaşımını ve yükselen uzay ekonomisinden payını artırmayı hedeflediklerini belirten Varank, "Türkiye, uzay uygulamalarında ülkemizde çok önemli ileri yeteneklere sahip bir uzay ülkesidir. Ulusal tarafından da belirledik. Uzay Ajansı Uzay Programı, Türkiye tarafından hazırlanan bu yetenekleri koordineli bir şekilde ana hedefleri bir araya getiriyor. " Bu hedeflerin başında Ay görevinin geldiğine işaret eden Varank, “Ay görevinde 2023 ve 2028'de iki aşamalı bir hedefimiz var. 2023'te ilk kez kullanarak Ay'la temas kurmak istiyoruz. kendi ulusal ve özgün teknolojilerimiz. Görevimizin ilk ayağında Ay'a sert bir iniş yapacağız. Öncelikle uluslararası işbirliği ile onu Dünya yörüngesine götürecek ilk fırlatmayı yapacağız ancak kendi milli ve orijinal roketimizi Dünya yörüngesinde ateşleyip uzay aracımızı Ay ile buluşturacağız. "
Delta V'in hibrit motor teknolojisini geliştirdiğini belirten Varank, firmanın 2016 yılında kurulduğunu ve 2017 yılından bu yana uzaya erişim konusunda çalıştığını açıkladı.
Varank, firmanın bu yaz yapacak olan roketi ateşleyeceğini belirtti. uzay sınırını geçip şu değerlendirmeyi yaptık:
Delta V'den uzayda özellikle ay görevinde kendi ateşimizi yapacak motorlar geliştirmek için buradayız. bekliyoruz. Bu anlamda TÜBİTAK UZAY'ı getirdik ve Delta V birlikte. Zaten birkaç aydır çalışıyorlardı.Şirketimizin bu tesislerde yapabileceklerini dinledik.Ay misyonuyla ilgili kritik bir toplantı yaptık.Tüm taraflarla ön tasarım toplantısı yaptık ve Delta'yı dinledik. V'nin özellikle dünyada yeni gelişen hibrit roket teknolojilerindeki konumu ve gelecek planları.Ulusal Spa'mızın en önemli görevi olan Ay görevinin ilk aşamasını başarıyla tamamlamayı umuyoruz. 2023 yılında, kendi milli ve orijinal roketimizi kendi milli ve orijinal uzay aracımızla ateşleyerek Ay ile ilk teması gerçekleştirmek istiyoruz ve ay yıldız bayrağımızı Ay'a göndermeyi umuyoruz. "
Ulusal Uzay Programı Türkiye Uzay Ajansı'nın (SUA) duyurulmasının ardından Varank bütçesi ile ilgili yapılan eleştirileri anımsatıyor" Bu eleştiriler hem devletin işleyişinden, hem de farkında olmadıkları bu projelerin nasıl işlediğinden habersiz.
Varank, TUA'nın bütçesinin kendi organizasyon yapısı ve operasyonel ihtiyaçlarıyla ilgili olduğuna işaret ederek, "Ayrıca diğer kurumlardan özellikle Ar-Ge açısından zaten bir bütçe aktarılıyor. . Ayrıca bu projeyi gerçekleştirecek firmaların, yani Delta V veya TÜBİTAK UZAY, halihazırda kendi projelerine ve yetişmiş insan kaynağına sahip. Varank, ay misyonu ile ilgili projenin bütçesini hazırlayacaklarını ve firmalara sunacaklarını vurguladı. TUA'nın başka bütçe kaynakları da var. Şu anda TÜBİTAK UZAY 70 milyon doları aşan bir proje olan İMECE uydusunu üretiyor. Ayrıca TÜBİTAK UZAY, 200 milyon doları aşan bütçesiyle Türksat 6A haberleşme uydusu projesini de yürütüyor. Dolayısıyla burada bütçe sorunumuz yok. Bir proje bütçesi, bir Ar-Ge bütçesi ve kurumun kendi günlük ihtiyaçları için bütçesi karıştırılmamalıdır. "