
CHP'li Belediyelere Operasyon Mu? İşte AK Partili Belediyelerin Akıbeti!
Türkiye, son günlerde CHP'li belediyelere yönelik art arda yapılan operasyonlarla çalkalanıyor. Vatandaşlar, "Neden sadece CHP'li belediyeler yargılanıyor?" sorusunu sorarken, İçişleri Bakanlığı'nın AK Partili belediyelerin de soruşturulduğuna dair açıklaması dikkat çekti. Peki, gerçekte neler oluyor? Ünlü gazeteci Murat Ağırel'in açıklamalarıyla soruşturmaların perde arkasına ışık tutuyoruz.
Belediyelere Yönelik Soruşturmaların Perde Arkası
İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, son bir yıl içerisinde 176 belediye hakkında soruşturma izni verildi. Bu belediyeler arasında AK Parti'den 59, CHP'den 58, MHP'den 21, İYİ Parti'den 7 ve HDP'den 10 belediye bulunuyor. Ancak, soruşturma gerekçeleri incelendiğinde ilginç detaylar ortaya çıkıyor. Gazeteci Murat Ağırel, Cumhuriyet gazetesindeki yazısında, listedeki suçlamaların çoğunun FETÖ üyeliği nedeniyle açıldığına dikkat çekiyor.
Ağırel, yazısında şu ifadelere yer veriyor:
"Aziz İhsan Aktaş. Son dönemlerde sıkça duyuyoruz bu ismi. Savcılık iddiasına göre bu kişi suç örgütü lideriymiş... Beyanlarıyla seçilmiş belediye başkanları ve bürokratlar gözaltına alındı, tutuklandı. Belediye yönetimleri el değiştirdi."
Ağırel, Aziz İhsan Aktaş'ın kamu kurumlarından çok sayıda ihale aldığını, bu ihalelerin yüzde 80'inin AKP yönetimindeki dönemde gerçekleştiğini belirtiyor. Aktaş'ın muhalefet belediyelerine rüşvet verdiği, ancak AKP'li belediyelere ve kamu kurumlarına rüşvet vermediği iddiaları ise dikkat çekiyor.
Soruşturmalar Siyasi Mi?
İçişleri Bakanlığı'nın AK Partili belediyelerin de soruşturulduğuna dair veriyi yayınlaması, operasyonların siyasi olduğu iddialarını çürütme amacı taşıyor. Ancak, Ağırel'e göre, soruşturmaların mahiyetine bakıldığında durum farklı. Listedeki suçlamaların çoğunluğu FETÖ üyeliğinden açılan soruşturmalar. Yolsuzluk iddiaları ise daha az sayıda.
Ağırel, AKP'li Uludere Belediyesi Başkanı Sait Ürek ve Hilal Belediye Başkanı Cevher Benek ile eski Şenoba Belediyesi Başkanı Sabri Babat'ın ihaleye fesat karıştırmaktan ceza aldıklarını, ancak tutuklanmadıklarını ve görevlerine devam ettiklerini belirtiyor. Bu durum, soruşturmaların siyasi olduğu yönündeki iddiaları güçlendiriyor.
Siyasi Operasyonların Faturası Millete Mi Kesiliyor?
Aziz İhsan Aktaş'ın ifadeleriyle genişletilen operasyonlar başlatıldığında yapılan zamlar, vatandaşın cebinden eksilen paralar, memur ve emekli maaşlarına yapılan düşük zamlar... Tüm bunlar, siyasi operasyonların faturasının millete kesildiği yönünde bir algı yaratıyor. Ağırel'in de belirttiği gibi, millet artık siyasi operasyonların faturasını ödemek istemiyor. Bunun sandıkta nasıl bir etki yaratacağını ise zaman gösterecek.