
Dilovası Faciası: Kadınlardan İstifa Çağrısı! Gerçekler Ortaya Çıktı!
Kocaeli Dilovası'nda meydana gelen ve 3'ü çocuk 6 kadın işçinin hayatını kaybettiği yangın, kadınların tepkisine yol açtı. Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG),İstanbul İstiklal Caddesi'nde yaptıkları basın açıklamasıyla olayın üzerinin örtülmemesini ve sorumluların yargılanmasını talep etti. Eylemde, yaşananların bir kaza değil, iş cinayeti olduğu vurgulandı ve ihmali olanların hesap vermesi istendi.
"Bu Bir İş Cinayeti!"
Eylemde konuşan Selin Top, Dilovası'ndaki facianın bir iş cinayeti olduğunu belirterek, "Bu ölümler göz göre göre geldi. Bu bir kaza değil, denetimsizliğin ve kâr hırsının yol açtığı bir iş cinayetidir" dedi. Top, bölgedeki çalışma koşullarının uzun süredir bilindiğini, kadınların düşük ücretlerle ve güvencesiz koşullarda çalıştırıldığını ifade etti. Ayrıca, 14-15 yaşındaki çocukların da çalıştırıldığına dikkat çekerek, bu durumun kadın emeğinin sömürülmesi anlamına geldiğini söyledi.
Top, Ravive Kozmetik'in LC Waikiki, Zara ve Koton gibi büyük markalara üretim yaptığını hatırlatarak, bu markaların 8 Mart'ta kadın güçlenmesini pazarlama malzemesi yaparken, tedarik zincirlerindeki kadınların hangi koşullarda çalıştığını görmezden geldiğini vurguladı. Bu durum, büyük markaların etik sorumlulukları konusunda da soru işaretleri yaratıyor.
- Düşük ücretler
- Güvencesiz çalışma koşulları
- Çocuk işçi çalıştırma
- Denetimsizlik
Sorumlular Kim?
Kadınlar, sadece fabrika sahiplerinin değil, denetim yükümlülüğünü yerine getirmeyen kamu kurumlarının da sorumlu olduğunu dile getirdi. Selin Top, "Biz göstermelik gözaltılarla avutulmayı kabul etmiyoruz. Sorumlular bakanlar düzeyinde yargılansın. Varsa biraz utanç, istifa bekliyoruz" şeklinde konuştu. Bu açıklama, olayın siyasi boyutuna da dikkat çekerek, sorumluluğun en üst düzeyde aranması gerektiğini vurguluyor.
Yangın, Kocaeli'nin Dilovası ilçesindeki Ravive Kozmetik'e ait parfüm dolum tesisinde meydana gelmişti. Olayda hayatını kaybeden işçilerin isimleri Cansu Esatoğlu, Nisa Taşdemir, Tuğba Taşdemir, Şengül Yılmaz, Esma Gikan ve Hanım Gülek olarak açıklanmıştı. Fabrikanın daha önce CİMER'e şikayet edildiği ve çalışanların sigortasız çalıştırılma, yemek ücretlerinin ödenmemesi gibi ciddi ihlalleri bildirdiği de ortaya çıkmıştı.
Adalet ve Hesap Sorma Çağrısı
Dilovası'nda yaşanan bu acı olay, Türkiye'deki iş güvenliği ve denetim mekanizmalarının yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Kadınların yükselttiği bu ses, sadece bir protesto değil, aynı zamanda adalet ve hesap sorma çağrısıdır. Umuyoruz ki, bu olay tüm sorumluların yargılanmasına ve benzer faciaların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasına vesile olur.










