Diyarbakır Nevruzunda Öcalan’ın Barış Mesajı ve Çözüm Süreci Vurgusu
Gündem

Diyarbakır Nevruzunda Öcalan’ın Barış Mesajı ve Çözüm Süreci Vurgusu


21 March 20255 dk okuma21 görüntülenmeSon güncelleme: 31 May 2025

Diyarbakır Nevruzunda Barış ve Çözüm Süreci Mesajları

Diyarbakır’da düzenlenen Nevruz kutlamaları, bu yıl da binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Kutlamalarda, Abdullah Öcalan’ın PKK’ya yönelik silah bırakma çağrısı ve barış mesajları öne çıktı. Öcalan’ın mesajının okunması beklenirken, son ana kadar gelen bir açıklama olmadı. Bunun üzerine, Öcalan’ın eski Nevruz mesajlarından bir bölüm paylaşıldı.

Çözüm Süreci ve Barış Vurgusu

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yaptığı konuşmada, çözüm sürecinin ertelenemeyeceğini ve entübe edilemeyeceğini belirtti. Bakırhan, “Barış bir yenilgi değil, en büyük bahardır” ifadelerini kullanarak, barış sürecinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı silah bırakma çağrısının tarihi bir adım olduğunu vurguladı.

Kutlamalara katılan Mesut Barzani’nin temsilcisi de bir mesaj iletti. Barzani, “Kısa süre içinde Öcalan’ın özgür kalmasını umuyoruz” dedi ve Türkiye’deki çözüm sürecine desteğini yineledi.

Uluslararası Katılım ve Barış Mesajları

Nevruz kutlamalarına yurt dışından da yoğun bir katılım oldu. Fransa, İspanya, İrlanda, Almanya ve Irak Kürdistan Bölgesi’nden gelen temsilciler, barış ve çözüm sürecine destek mesajları verdi. Kutlamalarda, Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi, nevruz ateşi yakıldı.

  • Öcalan’ın mesajı son ana kadar beklenmesine rağmen gelmedi.
  • DEM Parti temsilcileri, çözüm sürecinin hızlandırılması çağrısında bulundu.
  • Barzani, Öcalan’ın özgürlüğüne vurgu yaptı.

Kutlamalar sırasında cezaevlerinden gelen mesajlar da okundu. Tutuklular, Öcalan’ın çağrısına uygun adımlar atılmasını ve demokratik siyasetin önünün açılmasını talep etti.

Diyarbakır’da soğuk ve yağışlı havaya rağmen gerçekleşen Nevruz kutlamaları, barış ve çözüm sürecine dair umutları yeniden canlandırdı. Katılımcılar, Kürt sorununun çözümüne yönelik adımların bir an önce atılması çağrısında bulundu.