Gazze Yeniden Doğuyor! Filistin'in Umudu Yeşeriyor
Gündem

Gazze Yeniden Doğuyor! Filistin'in Umudu Yeşeriyor


02 May 20255 dk okuma16 görüntülenmeSon güncelleme: 12 June 2025

ABD Başkanı Donald Trump'ın tartışmalı "Gazze Rivierası" planına karşı anlamlı bir yanıt geldi. İstanbul'da düzenlenen "Gazze/Filistin Yeniden Yapılandırma ve Kalkınma Konferansı", Gazze'nin Filistinlilerin iradesiyle yükseleceği mesajını tüm dünyaya duyurdu. İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu (ICYF) öncülüğünde gerçekleşen konferans, Gazze'nin geleceği için umut vadeden adımların atılmasına zemin hazırladı.

Gazze, Gazzelilerle Ayağa Kalkacak

ICYF Başkanı Taha Ayhan, konferansın önemine dikkat çekerek, "Gazze'nin Gazzelilere ait olduğunu ve Gazzelilerle ayağa kalkabileceğini vurguluyoruz" dedi. Trump'ın planı gibi gerçeklikle bağdaşmayan girişimlere karşı bu konferansın ciddi bir adım olduğunu belirten Ayhan, Filistin'in bağımsız ve kendi ayakları üzerinde duran bir devlet olarak tanınması gerektiğini vurguladı.

Ayhan, geleceğe dair umutlarını şu sözlerle dile getirdi: "İnşallah yakında bir barış veya bir ateşkes olursa o zaman biz Filistin'i nasıl ayağa kaldırırız, bunu konuşacağız. Tabii ki bizim burada baktığımız temel nokta Gazze'nin Gazze'lere ait olduğu, Filistin'in Filistinlilere ait olduğu, Filistin'in bağımsız, kendi ayakları üstünde duran bir devlet olarak tanınması gerektiğidir."

Uluslararası Destek ve Ortak Vizyon

Konferansa katılan Anera Başkanı Sean C. Carroll, Gazze'nin Filistinlilerin iradesi olmadan ayağa kalkamayacağını vurgulayarak, yeniden yaşanabilir bir kıyı şeridinin Filistinliler için olması gerektiğini belirtti. Carroll, "Her planın içinde olması gereken şey, Gazze'deki ve Batı Şeria’daki Filistinlilerin yıkılmış olanı yeniden inşa edebileceği, kaybettiklerini geri kazanabileceği ve eşit ölçülerde güvenlik, onur, özgürlük, adalet, fırsat ve refah temelinde yaşam kurabileceği bir siyasi ve güvenlik ortamıdır" dedi.

Palestine Emerging Genel Müdürü Shireen Shelleh ise, Gazze'nin gelecekte yeniden inşasında kullanılabilecek bir yol haritası geliştirmeye yönelik girişimlerin sahada gerçek ihtiyaçlara cevap vermesi gerektiğini ifade etti.

Gazze'nin Geleceği İçin Umut Var

İstanbul'da düzenlenen bu önemli konferans, Gazze'nin yeniden yapılanması ve kalkınması için umut dolu bir adım oldu. Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin etme ve Gazze'yi yeniden inşa etme iradesi, uluslararası toplumun desteğiyle birleşerek, bölgede kalıcı bir barış ve refahın tesis edilmesine katkı sağlayacaktır. Gazze'nin yeniden inşası, sadece fiziki bir yeniden yapılanma değil, aynı zamanda Filistin halkının umutlarının ve geleceğe olan inancının yeniden yeşermesi anlamına geliyor.

Gazze'nin yeniden inşası için atılan adımlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Filistinlilerin iradesiyle şekillenen bir yeniden yapılanma süreci
  • Uluslararası toplumun desteğiyle finanse edilen projeler
  • Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine odaklanan bir yaklaşım
  • Bölgede kalıcı bir barışın tesis edilmesine katkı sağlayacak adımlar