Koronavirüs hastalığı herkes için farklıdır. Bazı insanlar yoğun bakımda iken, diğerleri herhangi bir belirti vermeden ayakta durarak hastalığın üstesinden gelebilir. Bilim adamları, bunun nedeninin, 'interferon proteinlerini' sentezleyen 'interferon 1 beta' adlı bir genle ilgili olduğunu ortaya çıkardılar. Hastalığın ağır olma riskini öğrenmenin mümkün olduğunu belirten Genetik Hastalıklar Uzmanı Prof.Dr.Tahsin Yakut, 'genetik yatkınlık testi' hakkında önemli bilgiler verdi. Yoğun bakımda koronavirüs tedavisi görenler ve hastalığı hiçbir belirti göstermeden atlatanlar da var. Bilim adamları, altta yatan nedenin de 'genetik yapı' ile ilgili olduğunu ortaya çıkardı. Türkiye'nin aralarında bulunduğu bilimsel çalışma grupları, koronavirüsün nasıl kalacağına yönelik vücuda yönelik önemli bilgiler elde etti.
Bahçeşehir Üniversitesi Hastanesi Medical Park Göztepe Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Profesörü, hastalığın şiddetli olma riskinin interferon proteini eksikliğine bağlı olduğunu açıkladı. Dr. Tahsin Yakut, "Bu gende anormal bir değişiklik varsa, koronavirüs kliniğinin ciddiyetine bağlı olarak daha ciddi ilerleyeceği tahmin edilebilir" dedi. Dünyada koronavirüs ve etkileri konusunda pek çok çalışma yapıldığını ifade eden Prof.Dr.Yakut, "Yaşlılık ve ek hastalıklar önemli olmakla birlikte, hastalığın insanlar arasında farklı klinik etkilerinin olduğunu görüyoruz. Koronavirüsün kişilerarası farklı etkiler göstermesinin nedeni olabilecek genetik faktörler üzerine yapılan çalışmalardır.Kişiye koronavirüs ile mücadelede katkı sağlayan interferon proteinleri dediğimiz proteinler vardır.Proteinler İnterferon genleri tarafından sentezlenen proteinler, Koronavirüs ile vücut mücadelesi Bu proteinleri üreten genlerde bir sorun olduğunda, kişilerin bu hastalığı daha şiddetli yaşamaları mümkündür.Bu genler vücudumuzda mevcuttur ve gende değişiklik olup olmadığı önemlidir. Çünkü negatif bir değişim (mutasyon) olduğu zaman, onlar tarafından üretilen proteinlerde de değişiklikler vardır.Çok az sayıda randomize kontrol olduğunu hatırlatır. Prof. Dr. Yakut, yapılan araştırmalara göre, "Ancak bugüne kadar yapılan birçok çalışmaya göre interferon klinik cevaba ulaşma süresini değiştirmiyor" dedi. Bunu ulusal protokole ekleyerek 14. günde taburculuk oranını önemli ölçüde artırdı ve mortaliteyi düşürdü (ölüm etkisi) "
Kişiden alınan kanla genetik durumun belirlendiğini anlatan Prof. Dr. Yakut," Bu genin araştırması elde edilen DNA üzerinde yapılır. Bu test Türkiye'deki kendi laboratuvarlarımızda yapılmaktadır. Analizimiz sonucunda rapor edilir. Yaklaşık 5-7 günde sonuç alınır. Tüm genin dizilenmesi ile bir değişiklik olup olmadığı belirlenerek bir tahmin yapılır. Ancak bu gendeki bir değişiklik, insanların virüsten çok ağır bir şekilde kurtulacağını garanti etmiyor veya bu gende hiçbir değişiklik olmaması, koronavirüsten çok kolay bir şekilde kurtulacaklarını yüzde 100 garanti etmiyor. ”Genetik testin amacının herhangi bir tedavi sunmak olmadığının altını çizen Prof. Dr. Tahsin Yakut," Kendisini koronavirüsten korumak için daha duyarlı hale getirmek "dedi. İş veya yaşam koşulları riskli ise test sırayla önerilerde bulunur. yaşam tarzını daha koruyucu hale getirmek için. "