İnsanları koronavirüsten koruyan en erişilebilir ürünlerden biri maskedir. Milyonlarca insan dışarı çıkarken maske takmak zorundadır ve birçok çeşit maske vardır. Ek olarak, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) araştırmacılar elektrikle çalışan bir maske geliştirdiler. Bu maskenin yaydığı ısı ile virüsü öldürdüğü söyleniyor.
Maske takmayan lise öğrencilerini algılayan yazılım
Elektrikle çalışan bir maskenin virüsleri öldürebileceği söyleniyor
MIT web sitesinde yayınlanan makalede belirtildiği gibi ilginç bir maske geliştirildi. Mühendisler, koronavirüsü filtrelemek ve etkisiz hale getirmek için ısıtılmış yüz maskesi fikrine başvurdu. Yeniden kullanılabilecek şekilde tasarlanan bu maske pille çalışır ve yalıtkan neopren ile çevrelenmiş ısıtılmış bir bakır ağ içerir. Araştırmacılar, ısıtılmış bakır ağ içeren maskeler yapmayı hedefliyor. Maskeyi takan kişi nefes alırken havadaki ve havadaki virüsler yüksek sıcaklıklarla yavaşlatılır ve etkisiz hale getirilir. Araştırmacılar, böyle bir maskenin sağlık uzmanları ve kalabalık bir otobüs gibi sosyal mesafenin elde edilmesinin zor olduğu durumlarda insanlar için yararlı olabileceğini söylüyor. maske kavramı, birincil olarak virüsü engellemediği için. Aslında virüsün maskeden geçmesine izin verir, ancak onu yavaşlatır ve etkisiz hale getirir. Yayınlanan makale bilimsel veya tıp uzmanları tarafından hakemli değil ancak kısa süre içinde maske makalesinin gözden geçirilmesi bekleniyor.
N95, cerrahi maskeler ve kumaş maskeler de bekleniyor. Virüse karşı etkilidir, ancak ısıtılmış maskelerin potansiyel bir avantajı vardır. Virüsü öldürdükleri için tek kullanımlık değildir, aksine tekrar kullanılabilir. Araştırmacılar, ısıtılmış maskelerin kumaş veya cerrahi maskelerden daha pahalı olacağını, ancak virüsün bulaşma riskini azaltacağını söylüyor. Maske tasarımları için patent başvurusu yapılmış olup, prototiplerin MIT'deki işbirlikçilerle test edilmesi planlanmaktadır.