09 Mayıs 2025 Cuma

Cem Boyner'den Şok Sözler: Türkiye'de İş Yapmak İmkansız Mı?

Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Türkiye'de iş yapmanın zorluklarına dikkat çekerek çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kur, faiz, kira ve ücretler gibi temel giderlerin öngörülemez hale geldiğini belirten Boyner, perakende sektörünün geleceği hakkında endişelerini dile getirdi. Peki, Cem Boyner'in bu isyanının ardında yatan sebepler neler? İşte detaylar...

Ekonomik Belirsizlik ve Perakende Sektörü

Türkiye'deki ekonomik belirsizliğin perakende sektörünü nasıl etkilediğini kendi deneyimleriyle anlatan Cem Boyner, "Bu ülkede akşamüzeri ya da yarın sabah ile ilgili hiçbir şeyi kestiremezsiniz" diyerek durumun vahametini gözler önüne serdi. Perakendecilerin ayakta kalabilmek için sürekli yeni çözümler üretmek zorunda olduklarını vurgulayan Boyner, müşteri odaklı bir yaklaşımın önemine dikkat çekti.

Boyner, şirketin en önemli gider kalemleri olan faiz, kur, ücretler ve kiralar üzerinde hiçbir kontrollerinin olmadığını belirterek, "Kuru piyasadan takip edemiyoruz, kararlar veriliyor. Faiz de, ücretler de, kiralar da öyle. En önemli 4 unsur bizim kontrolümüzde değil" dedi. Bu durumun, şirketlerin uzun vadeli planlama yapmasını zorlaştırdığını ve riskleri artırdığını ifade etti.

Yapay Zeka ve Müşteri Yönlendirmesi

Yapay zekanın perakende sektörüne etkilerine de değinen Boyner, bu teknolojinin tahminlemenin ötesinde müşterilerin alım kararlarını yönlendirmede büyük bir rol oynadığını söyledi. Müşteri davranışlarını anlamak ve onlara kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak, rekabette öne geçmek için kritik öneme sahip.

  • Müşteri odaklılık
  • Veriye dayalı karar alma
  • Yenilikçi çözümler

Boyner, "Kur, faiz, ücret ve kiralardan oluşan 4 ana faktör çantada keklik değil artık. Hiçbir şeyi kestiremiyorsun. Yarın sabahla ilgili hiçbir şeyi kestiremezsin. Akşamüzeri ile ilgili hiçbir şey kestiremezsin bu ülkede" ifadeleriyle belirsizliğin boyutunu vurguladı.

Tüketici Geleceğe Nasıl Bakıyor?

ECE Marketplaces CEO’su Joanna Fisher da zirvede yaptığı konuşmada, enflasyonun kendilerini her yönden olumsuz etkilediğini belirtti. Özellikle Türkiye'deki yüksek enflasyonun tüketici davranışlarını nasıl etkilediğine dikkat çeken Fisher, "Enflasyon azalan bir trendde ve bu bizim için önemli. Ama tüketici geleceğe pozitif bakmıyor Türkiye’de. Ekonomik açıdan durumlar iyi ama tüketicilerin hissiyatı çok daha önemli" dedi. Tüketicinin geleceği göremediği için harcama yapmaktan kaçındığını ve bu durumun perakende sektörünü olumsuz etkilediğini ifade etti.

Cem Boyner'in isyanı, Türkiye'deki ekonomik belirsizliğin ve perakende sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukların bir yansıması olarak görülebilir. Kontrol dışı maliyetler, tüketici güvenindeki düşüş ve öngörülemez piyasa koşulları, perakendecileri sürekli yeni stratejiler geliştirmeye ve müşteri odaklı çözümler üretmeye zorluyor. Bu zorlu ortamda ayakta kalabilmek için şirketlerin yenilikçi, esnek ve müşteri odaklı olmaları gerekiyor.

İlgili Haberler