Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Hendrik Van de Velde ile TOBB İkiz Kuleler'de önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede, Türkiye ile Belçika arasındaki mevcut ve potansiyel iktisadi ve ticari ilişkilerin derinlemesine ele alındığı belirtildi.
Türkiye-Belçika Ticaret Köprüsü Güçleniyor
Görüşmede, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve iş birliği imkanlarının genişletilmesi konuları üzerinde duruldu. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin Belçika ile olan ticari ilişkilerine büyük önem verdiğini vurgulayarak, bu ilişkilerin daha da geliştirilmesi için TOBB olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Belçika Büyükelçisi Van de Velde ise, Belçika'nın Türkiye ile olan ekonomik bağlarını güçlendirmeye istekli olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki iş birliği potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Van de Velde, Belçikalı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin arttığını ve bu ilginin somut projelere dönüşmesi için çalıştıklarını söyledi.
Görüşmede Ele Alınan Başlıca Konular
- İki ülke arasındaki mevcut ticaret hacminin artırılması
- Yeni iş birliği alanlarının belirlenmesi
- Belçikalı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artırılması
- Ortak projelerin geliştirilmesi
- Gümrük süreçlerinin kolaylaştırılması
Türkiye ve Belçika Ekonomik İlişkileri Hakkında Genel Bilgiler
Türkiye ve Belçika arasındaki ekonomik ilişkiler uzun yıllara dayanmaktadır. Belçika, Türkiye'nin önemli ticaret ortaklarından biridir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi her geçen yıl artış göstermektedir. Türkiye'den Belçika'ya başlıca ihracat ürünleri arasında tekstil, otomotiv, makine ve gıda ürünleri yer alırken, Belçika'dan Türkiye'ye ise kimyasal ürünler, makine ve teçhizat ile demir-çelik ürünleri ihraç edilmektedir.
Türkiye ve Belçika arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çeşitli platformlarda çalışmalar yürütülmektedir. TOBB gibi kuruluşlar, iki ülke arasındaki iş birliğinin artırılması için önemli rol oynamaktadır.
Bu görüşme, Türkiye ve Belçika arasındaki güçlü ekonomik bağların bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. İki ülke arasındaki iş birliğinin artırılması, her iki ülke ekonomisine de olumlu katkılar sağlayacaktır.