İBB Protestosunda Cinsel Şiddet İddiası! Şok Gelişme
Son Dakika

İBB Protestosunda Cinsel Şiddet İddiası! Şok Gelişme


30 May 20255 dk okuma2 görüntülenmeSon güncelleme: 31 May 2025

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik operasyonlara karşı düzenlenen protestolarda yaşananlar gündeme bomba gibi düştü. Gözaltına alınan 120 kişiden biri olan Tuğbanur K., gözaltı sürecinde maruz kaldığı iddia edilen cinsel taciz ve şiddet nedeniyle şikayetçi oldu. Bu durum, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı ve tartışmaları beraberinde getirdi.

Gözaltında Yaşananlar Mahkemeye Taşındı

Bir AVM önünde gerçekleştirilen eylemde gözaltına alınan Tuğbanur K., mahkemedeki ifadesinde bir polis memurunun kendisine cinsel şiddet uyguladığını ve fiziksel şiddet uygulandığını belirtti. Avukatı Akile Elif Öztürk ile birlikte mahkemede savcıdan resen soruşturma başlatılmasını talep eden Tuğbanur K.’nın beyanları üzerine savcı yetkisi olmadığını söyleyerek mütalaa vermedi. Ancak mahkeme, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

Avukat Öztürk, yaşananları şu sözlerle aktardı: “Müvekkilim bir arkadaşıyla gözaltına alındı, bu sırada arkadaşını bırakmak istemediği için fiziksel müdahaleye maruz kaldı. Bir polis tarafından cinsel organına tekme atıldı. Ardından ters kelepçeyle gözaltı aracında uzun süre bekletildi. Müvekkile su verilmedi, tuvalet ihtiyacı karşılanmadı.” Bu ifadeler, gözaltı koşullarının ne denli insanlık dışı olabileceğini gözler önüne seriyor.

Avukat Öztürk'ten Şok İddialar

Avukat Akile Elif Öztürk, müvekkilinin yaşadığı travmayı ve hukuk mücadelesini şu sözlerle ifade etti:

  • Müvekkilim, gözaltında cinsel tacize maruz kaldı.
  • Gözaltı koşulları insan onuruna aykırıydı.
  • Duruşma sırasında kolluk güçleri müvekkilime gözdağı vermeye çalıştı.

Öztürk, gözaltı koşullarının insan onuruna aykırı olduğunu belirterek, “Devletin gözaltına aldığı bir kişiye asgari yaşam koşullarını sağlama yükümlülüğü vardır” dedi. Duruşma sırasında kolluk güçlerinin salona girerek müvekkiline gözdağı vermeye çalıştığını söyleyen Öztürk, “Müvekkilim bu durumu anlatmakta tereddüt yaşayabilirdi. Ancak itirazımız sonucu güvenlik güçleri dışarı çıkarıldı. Böylece kolluk gölgesinde yargılama yapılmaması sağlandı” şeklinde konuştu.

Savcılıktan Hangi Adımlar Bekleniyor?

Mahkemenin verdiği kararın önemine dikkat çeken Avukat Öztürk, “Bu bir ihbardır. Savcının ek mütalaa vererek resen soruşturma başlatma yetkisi var. Burada açık bir suç unsuru mevcuttur. Bu karar, 19 Mart’ta başlayan sürecin belki de en önemli adımı. Çünkü ilk kez yerel bir mahkemede polis şiddetine ilişkin kanaat oluşuyor. Ancak savcılıktan henüz somut bir adım atılmış değil” dedi. Bu ifadeler, savcılığın atacağı adımların sürecin seyrini belirleyeceğini gösteriyor.

İBB protestolarında yaşanan bu olay, Türkiye'de gözaltı koşulları ve polis şiddeti iddialarını bir kez daha gündeme getirdi. Tuğbanur K.'nın yaşadığı iddia edilen cinsel şiddet ve kötü muamele, hukuk mücadelesiyle adalete taşınmaya çalışılıyor. Savcılığın soruşturma sonucunda nasıl bir karar vereceği ve bu olayın benzer vakaların önlenmesi adına nasıl bir etki yaratacağı merakla bekleniyor. Bu tür olayların aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması, hukuk devletinin temel prensiplerinden biri olarak önemini koruyor.