Geçtiğimiz ay Çin menşeli Sinovac aşısını yapan Doç. Dr. İlyas Yolbaş'ta yeterli düzeyde antikor oluştuğu açıklandı. Aşının ciddi bir yan etkisi olmadığını belirten Yolbaş, herkesin aşı olması gerektiğini düşündüğünü belirtti.
Türkiye geçtiğimiz günlerde Çin merkezli firmanın geliştirdiği koronavak Sinovac aşısını geçtiğimiz günlerde 50 milyon doz sipariş ettiğini açıkladı. Türkiye'de Faz-3 çalışmalarında yer alan gönüllülerin koronavak aşılaması Doç. Dr. İlyas Yolbaş, bir ay önce aşı yaptırdı. Tek doz aşıdan 3 hafta sonra test yaptıran Yolbaş'ın yeni tip koronavirüse (COVID-19) karşı yeterli antikorlara sahip olduğu belirlendi.
AA'ya göre DÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ve COVID-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof.
'Ya aşılar olacak ya da virüs mutasyona uğrayacak'
Tekin, COVID-19 vakalarının zirvesinin hem dünyada hem de ülkemizde yaşandığına dikkat çekti. yoğun bakımda yatan hasta sayısının arttığını belirtti. Bu sürecin ilerlemesiyle aşıların daha çok gündemde olduğunu ifade etti. Dr. Recep Tekin, salgının sona ermesi için iki temel faktör olduğunun altını çizdi.
Tekin yaptığı açıklamada, "Ya aşılar olacak ya da virüs mutasyona uğrayacak. Durum böyle olunca aşıların önemi arttı. Daha hızlı aşılama ihtiyacı gündeme geldi. 4 ya da 5 firmanın çalışması. onay aşamasına geldi. Bu süreç bizim için sevindirici. "
'Tek doz aşı bile koruma sağladı'
Ülkede önümüzdeki günlerde aşılamanın başlayacağını belirten Tekin, aşı ile salgından kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi. Hastalığın şiddetli ve bulaşıcı olmasını önleyeceğini, bu nedenle önemli olduğunu vurguladı. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği aşı takviminde hangi aşı gelirse, toplumun önyargısız aşı olması gerektiğini belirten Tekin, hastanelerinden Doç. İlyas Yolbaş'ın da gönüllü tek doz aşı olduğunu hatırlatan Dr., "Aşılama sonrası antikor seviyesinin koruyucu seviyeye ulaştığını gördük. Tek doz aşı bile koruma sağladı. Şimdiden iki doz aşı öneriliyor. Bu durumda, bu iki doz aşı muhtemelen yeterli … Önümüzdeki aylarda aşılamanın hızlanmasıyla birlikte toplumun büyük çoğunluğunda risk faktörü olan sağlık çalışanlarının ve toplu merkezlerde çalışanların olacağını düşünüyoruz. büyük olasılıkla salgında kırılma. "